Pyłek pszczeli kwiatowy 190gr
Masz pytania? Skontaktuj się z nami
Przyjmujemy również zamówienia telefoniczne
(+48) 668 119 161
pon - pt.: 9:00 - 16:00
Opis
Pyłek drahimski wielokwiatowy 190gr
Pyłek pszczeli nazywany często pyłkiem kwiatowym stanowi kompozycję wielu ważnych dla organizmu człowieka składników odżywczych. Powstaje w pylnikach roślin nasiennych w postaci ziarenek o wymiarach 2,5 - 250 μm, różniących się kształtem, barwą, wielkością i ciężarem w zależności od gatunku rośliny.
Zastosowanie :
- uzupełnienie codziennej diety z aminokwasy, biopierwiastki i witaminy,
- regulacja przemiany materii, wspomaganie odchudzania
- wzmacnianie organizmu, zwiększenie liczby czerwonych krwinek w krwi oraz podwyższenie poziomu żelaza
- polecany w zaburzeniach odżywania , przy braku apetytu
- regulacja procesów trawiennych, wspomaganie przy zaparciach, pozytywny wpływ na wielkość i skład flory bakteryjnej przewodu pokarmowego
- działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne
- działanie detoksykacyjne, ochronnie na wątrobę
- Przeciwdziałanie zmianą miażdżycowym, wspomagająco przy hipercholesterolemii
- Wyciągi z pyłku kwiatowego zwiększają wydzielanie insuliny.
- Odgrywa dużą rolę w neurohormonalnej regulacji procesów płciowych, poprawiając spermatogenezę u mężczyzn i owogenezę u kobiet oraz zapobiega poronieniom.
Powszechnie wiadomo, że pyłki kwiatowe zawierają związki biologicznie czynne. Składnikami pyłków kwiatowych są białka i wolne aminokwasy, tj. arginina, fenyloalanina, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, treonina, walina, alanina, prolina, seryna, histydyna, glicyna i inne. Zawartość aminokwasów w pyłku dochodzi do 12%.
Zwierają one zarówno aminokwasy endo- jak i egzogenne. Aminokwasy endogenne organizm zwierzęcia może sam wytworzyć. Natomiast egzogenne muszą być dostarczone z zewnątrz, gdyż organizm tego rodzaju aminokwasów nie wytwarza.
Pyłki stanowią również bogate źródło flawonoidów, leukoantocyjanów, katechin, kwasu oleanolowego i ursolowego. W znacznych ilościach występują w nich fenolokwasy (ok. 2 g w 100 g), najczęściej kwas chlorogenowy, ferulowy, p-hydroksybenzoesowy i p-kumarowy. Wśród lipidów obecne są nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), m.in. kwas linolowy, γ-linolenowy i arachidowy.
W pyłku kwiatowym wykryto ok. 40 pierwiastków pod postacią soli mineralnych w tym znaczące ilości potasu, magnezu, żelaza i cynku. W mniejszych ilościach występuje natomiast selen, bor, srebro, pallad, platyna, cyrkon i tytan.
Węglowodany to przede wszystkim fruktoza, glukoza, maltoza, oraz w mniejszej ilości: arabinoza, ryboza, izomaltoza i wiele innych.
Pyłek kwiatowy jest również źródłem witamin rozpuszczalnych zarówno w tłuszczach, jak i w wodzie, tj. A, B1, B2, B3, E, C, B6, PP, P, D, H, B12, kwas foliowy, inozytol, biotynę, kwas pantotenowy, kwercetynę.
OPIS POCHODZI ZE STRONY PRODUCENTA – PASIEKA FUJARSKICH
Opinie o produkcie (0)
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.