Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.
Biała herbata – naturalny eliksir młodości
Odkryj zdrowotne właściwości najszlachetniejszej odmiany herbaty! Pochodzi z Chin i od tysięcy lat uznawana jest za składnik, który pozwala spowolnić proces starzenia się organizmu. Biała herbata to dla azjatyckich społeczności jeden z najważniejszych składników ich codziennej diety. Dlaczego herbata jest biała? Wpływ na to ma między innymi fakt, iż jest ona produkowana ze specjalnie wyselekcjonowanych liści krzewów herbacianych, które znajdują się na bardzo wczesnym etapie wzrostu (mają wtedy formę pączków). Nazwa biała herbata pochodzi od jasnego meszku pokrywającego młode pączki liści. Ich zbiór jest dokładnie kontrolowany, tak aby możliwe stało się naparu o jasnosłomkowej barwie i delikatnym, niezwykle subtelnym smaku oraz zapachu. Herbata dostępna w naszym sklepie spełnia wszystkie te kryteria.
Biała herbata – właściwości prozdrowotne
Napój ten jest jednak nie tylko smaczny i esencjonalny, ale również bardzo zdrowy. Nie bez powodu herbata biała jest określana mianem eliksiru młodości. Pączki listków krzewów herbacianych zawierają aż trzykrotnie więcej utleniaczy, wykazują więc silne właściwości antyoksydacyjne. Przekłada się to na skuteczną ochronę organizmu, a także na hamowanie procesu starzenia się komórek odpowiedzialnych za zabezpieczanie ludzkiego DNA. Biała herbata wpływa ponadto za obniżenie cholesterolu. Działa również pobudzająco - poprawia koncentrację i dodaje energii do działania.
Jak parzyć białą herbatę?
Ze względu na delikatność młodych pączków, parzenie białej herbaty musi odbywać się zgodnie z pewnymi zasadami. Należy zalać ją gorąca, ale nie wrzącą wodą. Jej temperatura powinna osiągnąć około 80-90 stopni Celsjusza. Parzenie trwa od 3 do 7 minut pod przykryciem. Tyle wystarczy, by uwolnić charakterystyczny smak i aromat herbaty. Wpłynie to też na prozdrowotne działanie napoju. Dostępna w naszym sklepie biała herbata to wysokiej jakości produkt składający się z dobrze wyselekcjonowanych pączków liści. Gwarantują intensywny smak, aromatyczny zapach i uwolnienie wszystkich kluczowych właściwości rośliny.