📞 Tel: 668 119 161 ✉️ Mail: sklep@evita.sklep.pl
Menu
Szukaj
Koszyk
Marynys

MARNYS Witamina K2 & D3 liquid 30ml

0.00 (Oceny: 48 Recenzje: 0) Przejdź do sekcji Opinie

MARNYS

Przejdź do pełnego opisu
42,50 zł
szt.
Dostępność:
średnia ilość
Dostawa od 12,50 zł - Paczkomaty 24/7 (Polska)

Czas dostawy 1-2 dni

Zapytaj o produkt
Czas wysyłki: 48 godzin

Gwarancja Satysfakcji

Kupując ten produkt, masz 30 dni na zwrot, jeśli nie spełni Twoich oczekiwań. Twoje zadowolenie jest dla nas najważniejsze!

Masz pytanie?
📞 +48 668 11 91 61

Dlaczego warto wybrać ten produkt?

  • ✅ Naturalne składniki wspierające zdrowie
  • ✅ Wysoka jakość produkcji
  • ✅ Idealny na codzienne wsparcie organizmu
  • ✅ Sprawdzona marka zaufana przez klientów

Kod produktu: ascc26

Opis

MARNYS Witamina K2 & D3 liquid 30ml

 

Zdrowe kości i krążenie krwi

Płynny preparat witamin K2 i D3

MARNYS® Witamina K2&D3 w postaci płynnej o certyfikowanej, wysokiej jakości, która umożliwia również szybkie uwalnianie składnika aktywnego i jego wchłanianie przez organizm. Witaminy K2 i D3 wspomagają utrzymanie zdrowych kości oraz prawidłowe krzepnięcie krwi.

MARNYS® witamina K2&D3 w płynie to doskonały suplement diety dla osób chcących utrzymać zdrowy układ kostny i wspierać rozwój kości u dzieci, osób chcących zachować właściwe krzepnięcie krwidobre napięcie mięśniowe oraz prawidłowe wchłanianie i wykorzystanie wapnia przez organizm.

Formuła MARNYS® Witamina K2&D3 w płynie posiada następujące zalety:

  • Nośnikiem preparatu witaminy D3 jest oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, która zapewnia mniejszą podatność na utlenianie, dzięki czemu zapewnia wysoką stabilność,
  • Witamina K2 to Menachinon-7, który ma skuteczną biodostępność i najdłuższy okres półtrwania (Kanellakis, 2012),
  • Łatwe dawkowanie i przyjmowanie dzięki płynnej postaci, która jest pożądana przydatna u dzieci, osób starszych lub osób z trudnościami w połykaniu.

Witaminy K2 i D3 zawarte w MARNYS® Witaminy K2&D3 w płynie wykazują następujące właściwości (EFSA):

Witamina D:

  • Przyczynia się do utrzymania zdrowych kości, zębów i funkcjowania mięśni. Ponadto witamina D jest niezbędna do prawidłowego wzrostu i rozwoju kości u dzieci,
  • Przyczynia się do prawidłowego wchłaniania i wykorzystania wapnia i fosforu oraz do utrzymania prawidłowego poziomu wapnia we krwi,
  • Przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, nawet u dzieci.

Witamina K:

  • Przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi,
  • Przyczynia się do utrzymania zdrowych kości.Witamina K - menachinon-7/K2 MK-7, witamina D - cholekalcyferol, nośnik: oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, przeciwutleniacz: mieszanka tokoferoli.

SKŁADNIKI W 100 ML

 

% RWS

Witamina K (menachinon-7)

15 mg

 

Witamina D (cholekalcyferol)

1 000 µg

 

 

 

 

SKŁADNIKI W DAWCE 0,5 ML

 

 

Witamina K (menachinon-7)

75 µg

100

Witamina D (cholekalcyferol)

5 µg (200 IU)

100

RWS – Referencyjne Wartości Spożycia

 

Co to jest witamina K i ile jest jej rodzajów?

Pierwsze dowody na istnienie witaminy K pojawiły się w 1929 roku, kiedy to Henrik Dam badał u kurcząt dietę pozbawioną steroli, u których wystąpiło wewnętrzne krwawienie, a krew pobrana od kur powoli ulegała koagulacji. W 1935 roku Dam zaproponował, by witaminą K nazwać nowy, rozpuszczalny w tłuszczach czynnik leczniczy, obecny w źródłach roślinnych i zwierzęcych. W 1939 roku grupa Doisy'ego wyizolowała aktywny związek o nazwie witamina K1 z lucerny i inny, witaminę K2, ze zgniłej mączki rybnej .

Witamina K jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach i obejmuje trzy jej typy: K1 (filochinon wytwarzany przez ekstrakty roślinne), K2 (menachinon wytwarzany przez bakterie) i K3 (menadion, pochodzący z barwników roślinnych, grzybów i zwierząt). Witamina K2 jest produktem fermentacji bakteryjnej i występuje w różnych odmianach o nazwie MQ-n. MQ-7 to najbardziej biodostępny typ o najdłuższym okresie półtrwania.

Najwyższe stężenia witaminy K znajdują się w zielonych warzywach liściastych, takich jak kapusta, brokuły, brukselka i szpinak. Produkty zwierzęce (mięso, ryby, nabiał i jaja) zawierają znaczne ilości, głównie z wątroby. Niektóre oleje roślinne, w tym olej rzepakowy, sojowy i oliwa z oliwek, są bogatym źródłem witaminy K.

 

Co to jest witamina D i ile jest jej rodzajów?

Witamina D została odkryta w 1922 roku przez grupę biochemiczną kierowaną przez dr Elmera McColluma. Odkryła ona, że olej z wątroby dorsza zachował swoje właściwości przeciw krzywicy nawet po zniszczeniu witaminy A, co oznaczało, że olej z wątroby dorsza zawierał nową witaminę rozpuszczalną w tłuszczach, którą McCollum nazwał właśnie „rozpuszczalną w tłuszczach witaminą D”.

Witamina D odnosi się do rodziny strukturalnie pokrewnych związków wykazujących działanie przeciwkrzywicze. Jego struktura jest podobna do sterydów i bardzo podobna do cholesterolu. Witamina D jest reprezentowana przez cholekalcyferol (witamina D3) i ergokalcyferol (witamina D2), które są strukturalnie podobnymi steroidami pochodzącymi ze steroli prowitaminy D. Różnica polega na tym, że witamina D3 jest wytwarzana w wyniku działania promieniowania słonecznego na skórę zwierząt, podczas gdy D2 jest wytwarzana również w roślinach, grzybach i drożdżach w wyniku napromieniowania słonecznego.

Po spożyciu, oba typy D3 i D2 są przetwarzane przez ten sam szlak metaboliczny, aby stać się aktywną formą witaminy D (1α, 25-dihydroksywitamina D). Ostatnie odkrycia pokazują, że witamina D2 u ludzi ma tylko 25-30% aktywności biologicznej witaminy D3.

Naturalne źródła witaminy D pochodzą w pierwszej kolejności z działania słonecznego, a następnie z olejów z wątroby ryb, zwłaszcza oleju z wątroby halibuta, śledziasardynek i tuńczyka. Mniejsze ilości tej witaminy znajdują się w wątrobie, jajach i produktach mlecznych ssaków. Zboża, warzywa i owoce nie zawierają witaminy D, podczas gdy mięso, drób i białe ryby dostarczają znikome jej ilości.

Opinie

0.00
Liczba ocen: 48
Oceń i opisz

Polecane produkty