📞 Tel: 668 119 161 ✉️ Mail: sklep@evita.sklep.pl
Menu
Szukaj
Koszyk
Darynatury

Lubczyk 20g Darynatury

0.00 (Oceny: 0 Recenzje: 0) Przejdź do sekcji Opinie

Darynatury

Przejdź do pełnego opisu
5,00 zł
kg
Dostępność:
średnia ilość
Dostawa od 12,50 zł - Paczkomaty 24/7 (Polska)

Czas dostawy 1-2 dni

Zapytaj o produkt
Czas wysyłki: 48 godzin

Gwarancja Satysfakcji

Kupując ten produkt, masz 30 dni na zwrot, jeśli nie spełni Twoich oczekiwań. Twoje zadowolenie jest dla nas najważniejsze!

Masz pytanie?
📞 +48 668 11 91 61

Dlaczego warto wybrać ten produkt?

  • ✅ Naturalne składniki wspierające zdrowie
  • ✅ Wysoka jakość produkcji
  • ✅ Idealny na codzienne wsparcie organizmu
  • ✅ Sprawdzona marka zaufana przez klientów

Kod produktu: 95B3-26953

Opis

LUBCZYK 20G - DARY NATURY "PRZYPRAWY BEZ CHEMII" NIE ZAWIERA GLUTENU

Lubczyk lekarski (ogrodowy) – Levisticum officinale L. to bylina z rodziny selerowatych (Apiaceae), dawniej baldaszkowatych(Umbelliferae), pochodzi z Iranu i Afganistanu; jjest znany od starożytności i miał opinię roślinnego afrodyzjaku, stąd m.in. nazwa polska – „lubczyk”. Uprawiana w Europie od VIIIw i w Ameryce Północnej. Obecnie znana tylko z upraw lub stanowisk zdziczałych. W Polsce również uprawiana jako roślina przemysłowa i zdrowotna. Wymaga gleby lekkiej, próchniczej, zasobnej w wapń, stanowiska ciepłego i słonecznego. Tworzy korzenie i kłącza grube, rozgałęzione, brunatne. Dorasta wysokości 50-150 cm. Łodygi są sztywne, obłe, dęte (wewnątrz puste), z liśćmi ciemnozielonymi, błyszczącymi, podwójnie pierzastymi (o listkach jajowatych, grubo wcinano ząbkowanych). Kwiaty drobne, żółte zebrane są w baldachy szczytowe na pędach. Owocem jest podwójna, jajowata rozłupnia. Cała roślina wykazuje charakterystyczny, intensywny, korzenny zapach, kojarzący się z rosołem (tj, wywarem roślinno-warzywnym, bulionem) i z tego względu lubczyk popularnie jest nazywany „zielem rosołowym” lub „zielem Maggi" (kostki rosołowej „Maggi” – znanego koncentratu przyprawowego do bulionów i sosów). Nazwa kostki „Maggi” pochodzi od nazwiska Juliusa Maggi (1846-1912) – szwajcarskiego przemysłowca, jednego z pierwszych producentów koncentratów spożywczych, założyciela istniejącej do dziś fabryki kostek bulionowych (1897r).

 

Jako przyprawa kuchenna są używane nie tylko organy podziemne lubczyku (korzenie i kłącza), ale również pędy i liście, zarówno w stanie świeżym jak i wysuszone (sproszkowane); dodaje się je do zup, duszonych warzyw, sałatek i potraw dietetycznych.

Lubczyk służy też do aromatyzowania słodyczy, likierów, papierosów, cygar. Napar/Odwar z lubczyku wzmacnia żołądek, ułatwia trawienie.

Zupa warzywna z lubczykiem:

Kroimy na drobne krążki marchew, pietruszkę, kalarepę, seler oraz kłącza i korzenie lubczyku. Dodajemy zielony groszek, natkę pietruszki i utartą 1 cebulę. Wszystkie warzywa dusimy w niewielkiej ilości wody, pod przykryciem. Kiedy zmiękną, oprószamy mąką i rozcieńczamy wywarem z kości (lub gotowym bulionem), solimy, dodajemy garstkę ryżu, doprawiamy żółtkiem i śmietaną.

 

NIE ZAWIERA GLUTENU

Skład

lubczyk 100%

Opakowanie

20g

Opinie

0.00
Liczba ocen: 0
Oceń i opisz

Polecane produkty