Witaminy na odporność. Jak wzmocnić odporność organizmu?
Witaminy na odporność. Jak wzmocnić odporność organizmu?

Witamina C

To prawdopodobnie najbardziej popularny środek z „domowej apteczki”, mający bardzo dobry wpływ na odporność. Witamina C pobudza komórki odpornościowe do wzrostu. Zwiększa też ich aktywność. Jednym z najważniejszych rodzajów tych komórek są krwinki białe. Witamina C doskonale wpływa na ich syntezę w organizmie – ma to wymierne przełożenie na zdolność naszego organizmu do zwalczania drobnoustrojów. Ta witamina uszczelnia także naczynia krwionośne. Jeżeli chcemy wzbogacić naszą dietę o tę cenną substancję, jedzmy cytrusy, natkę pietruszki, kapustę, paprykę, pomidory oraz porzeczki.

Witamina B6

Podobnie jak witamina C, witamina B6 stymuluje rozwój komórek, tworzących układ odpornościowy. Wspomaga syntezę przeciwciał i znakomicie wpływa na poziom ogólnej gotowości organizmu do walki z potencjalnymi infekcjami. Ma także bardzo dobry wpływ na układ nerwowy, ciśnienie krwi oraz wydolność mięśnia sercowego. Możemy ją znaleźć w kaszy gryczanej, rybach, czerwonej papryce, nasionach roślin strączkowych (fasole, ciecierzyca, groch), orzechach, słoneczniku, jajach kurzych oraz bananach.

Witamina D

Witaminy z grupy D to również niezbędny komponent prawidłowo ułożonego menu. Podnoszą odporność, wzmacniają kości, wykazują pozytywny wpływ na system nerwowy, jak również serce. Wzmacniają znakomicie skórę, pomagają zwalczyć stany zapalne. Mają też bardzo pozytywne działanie na poziom cukru we krwi. Witamina D polepsza odporność organizmu, układ odpornościowy funkcjonuje sprawniej: limfocyty T mają ułatwione zadanie podczas walki z patogenami. Występuje w produktach takich, jak: mleko krowie, mięso ryb, jaja kurze lub żółty ser. Nasz organizm wytwarza także witaminę D, gdy jesteśmy na słońcu. Wystarczy 20 minut dziennej ekspozycji na światło słoneczne, by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na tę substancję.

Witaminy A i E

Witamina A podnosi odporność organizmu na nawracające choroby, przede wszystkim górnych dróg oddechowych. Jest także istotna dla sprawnego działania zmysłu wzroku. Wpływa również bardzo korzystnie na stan skóry i paznokci. Obie te witaminy są mocnymi przeciwutleniaczami, chroniącymi organizm przed zbyt szybkim starzeniem się.

Witamina E działa też w sposób przeciwzakrzepowy. Ma wyraźny wpływ na sprawność mięśni i ścięgien. Źródła witaminy A to przede wszystkim: podroby, mięso kurze, mleko, marchew, szpinak, czerwona papryka oraz w owoce: brzoskwinie, wiśnie, śliwki. Witaminę E znajdziemy w oleju słonecznikowym i rzepakowym, orzechach włoskich, papryce zielonej, rybach i owocach (morele, jabłka).

[product id="21059182, 21059391, 23113262, 23112119, 21058767, 21059275, 23111721, 23113323, 22569021" slider="true" onlyAvailable="true"]

Minerały, poprawiające naszą odporność:

  1.     CYNK – chroni przed złapaniem infekcji, wzmacnia działanie układu odpornościowego, pomaga zwalczyć łagodne objawy przeziębienia (kaszel, katar). Cynk występuje w kaszy gryczanej, czosnku, orzechach, słoneczniku, roślinach strączkowych, kapuście oraz w owocach morza. Co istotne: w pożywieniu nie znajdziemy go w  wystarczającej ilości, by zaspokoić potrzeby organizmu. Wymagana jest tu suplementacja.
  2.     ŻELAZO - ten minerał zapobiega zmniejszaniu się ilości krwinek czerwonych. Poprawia wydolność fizyczną, a z nią odporność na infekcje. Braki żelaza to z reguły objawy anemii, zawroty głowy, przyspieszone tętno. Minerał występuje w roślinach strączkowych, burakach, natce, szpinaku, brukselce, szczypiorku, jajach kurzych oraz owocach morza.
  3.     MAGNEZ – dzięki niemu nasz organizm wytwarza energię, którą wykorzystuje następnie do niezbędnych procesów życiowych. Magnez pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego. Skraca czas dochodzenia do zdrowia po przeziębieniu. Wspomaga kości. Występuje przede wszystkim w kakao, czekoladzie, migdałach, kaszach oraz bananach.

Jeżeli brakuje nam czasu na przyrządzanie różnorodnie skomponowanych dań albo, dajmy na to, nie jesteśmy fanami brukselki lub fasoli – nic straconego. Dzisiejsze możliwości rynku farmaceutycznego wychodzą nam naprzeciw. Często stosowanym rozwiązaniem jest więc suplementacja. Warto jednak zachować tutaj umiar, a co najistotniejsze – jeżeli planujemy przyjmować więcej niż jeden specyfik tego rodzaju – skonsultować się z naszym lekarzem internistą.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl