Superfood - co to jest i jak stosować w codziennej diecie?
Superfood - co to jest i jak stosować w codziennej diecie?

Superfood - co to takiego? 

Mianem superfood, czyli super żywności określamy konkretne produkty roślinne znane i wykorzystywane przez osoby na całym świecie w wielu dolegliwościach chorobowych. Warto dodać, że na tle “zwyczajnej” żywności, superfood wyróżnia się przede wszystkim dużą  gęstością odżywczą, czyli wysoką zawartością składników odżywczych w małej masie albo sporą koncentracją niezbędnych dla zdrowia składników, których niestety w naszym pożywieniu dość często brakuje. 

Najpopularniejsze produkty superfoods 

Okazuje się, że superfood to nie tylko żywność z wielu zakątków świata. Na liście najchętniej wybieranych przysmaków bez problemu znajdziemy takie, które są na polskim rynku znane już od wielu lat i nie nadszarpną naszego domowego budżetu. Jakie to produkty? 

Chia 

Chia to roślina, która wywodzi się z Ameryki Południowej. Osiąga około metra wysokości i charakteryzuje się rozłożystymi liśćmi oraz małymi kwiatami. Nasiona chia charakteryzują się wysoką zawartością błonnika pokarmowego, a także witamin i przeciwutleniaczy.
 

Chia jest najczęściej stosowana jako dodatek do sałatek, koktajli, owsianek czy puddingów. Warto dodać, że zmielone nasiona można łączyć z mąką i taką mieszankę wykorzystać do wypieku chleba, ciast oraz naleśników. 

Ksylitol 

Ksylitol to substancja nazywana cukrem brzozowym, ponieważ głównie jest ona uzyskiwana z drewna brzozowego. Co więcej, ksylitol to jeden z najpopularniejszych, a także najzdrowszych zamienników cukru. Ciekawostką jest fakt, że należy on do polioli - grupy alkoholi cukrowych, czyli związków o budowie chemicznej bardzo podobnej do alkoholu, lecz z drugiej strony o odmiennych właściwościach. 

Ze względu na słodycz zbliżoną do cukru, obniżoną kaloryczność (2,4 kcal na 1 g) oraz niski indeks glikemiczny, ksylitol jest świetną alternatywą m.in. dla sacharozy i syropu glukozowo-fruktozowego. Ten produkt jest dostępny w formie drobnych, białych kryształków więc zbytnio nie różni się od cukru. 

Czarnuszka 

Czarnuszka to roślina siewna z rodziny jaskrowatych, która wiele lat temu była stosowana przede wszystkim jako przyprawa w piekarnictwie. Nie da się ukryć, że te małe ziarenka obecnie przeżywają swój renesans. Nasiona czarnuszki mają charakterystyczny smak. Są lekko słodkawe, ale z drugiej strony ostry i lekko palący. Posiadają także swoisty zapach. 

Regularne spożywanie czarnuszki pomaga zapobiegać wielu chorobom m.in. tym cywilizacyjnym. Warto dodać, że jeśli dołączymy ją do naszej diety, będzie wspierała organizm w obronie przed wirusami, bakteriami i grzybami oraz różnego rodzaju toksynami. 

Czystek 

Czystek charakteryzuje się wysoką zawartością polifenoli, czyli silnych związków o działaniu przeciwutleniającym. Jest to także to jedno z popularniejszych w ostatnim czasie ziół. Dzięki ich obecności, czystek hamuje powstawanie stanów zapalnych, które dość często przyczyniają się do rozwoju wielu chorób, w tym także nowotworów. Wspomniane wyżej przeciwutleniacze osłaniają naczynia krwionośne, a także przeciwdziałają powstawaniu blaszek miażdżycowych. 

Polskie produkty zaliczane do superfoods 

Wśród superfood rządzą przede wszystkim mniej popularne produkty, takie jak zielony jęczmień, komosa i amarantus - nazywane zbożami rzekomymi oraz jagody acai lub goi i nasiona chia. Okazuje się jednak, że równie korzystne działanie mają popularne od wielu lat polskie superfoods, czyli - cebula, czosnek, warzywa kapustne, a także kiszonki i siemię lniane. Jeśli chcemy więc uzupełnić swoją dietę o wysokowartościowe produkty, warto zwrócić uwagę przede wszystkim na lokalną oraz regionalną żywność dostępną w każdym warzywniaku. 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl