Co na zły cholesterol? Poznaj zioła na obniżenie cholesterolu
Co na zły cholesterol? Poznaj zioła na obniżenie cholesterolu

Szacuje się, że nawet 70% Polaków boryka się z podwyższonym poziomem cholesterolu, a zaledwie co trzeci wdraża sposoby obniżające cholesterol. Tymczasem zaburzenia gospodarki lipidowej stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia – zwiększają ryzyko zawału serca. Dlatego warto regularnie przeprowadzać badania profilaktyczne, np. wykonywać lipidogram. Zaś w razie wyników przekraczających dopuszczalne normy, należy szybko działać. Dobrym sposobem są zioła na obniżenie cholesterolu. Stosowane np. równolegle z lekami przepisanymi przez lekarza, pomagają przywrócić jego optymalny poziom.

Zioła na cholesterol – jakie stosować?

Chociaż głównym sposobem na zły cholesterol jest odpowiednia dieta, warto włączyć do codziennego jadłospisu konkretne zioła. Wiele roślin wykazuje cenne właściwości prozdrowotne, które przyczyniają się do zbicia frakcji LDL.

  • Karczoch zwyczajny - ziele zawiera przede wszystkim pochodne kwasu dwukawowochinowego, które oddziałują na wysoki cholesterol. Zaleca się głównie zażywanie ekstraktu suchego, który zawiera określoną ilość biologicznych ciał czynnych.
    Aby zwiększyć skuteczność ziela karczocha zwyczajnego, warto włączyć także inne zioła na obniżenie cholesterolu, np. ekstrakt z liści miłorzębu japońskiego.
  • Ostropest plamisty jest to roślina, która odtruwa i oczyszcza wątrobę. Ponadto wpływa na zły cholesterol LDL, przyczyniając się do jego obniżenia.
    Chcąc zwiększyć skuteczność terapii, warto przyjmować także inne zioła na cholesterol. Ostropest plamisty dobrze jest zażywać w towarzystwie ziela karczocha zwyczajnego czy ekstraktu z liści miłorzębu japońskiego.
  • Wierzba biała - wora i gałązki wierzby białej to kolejny sposób na zły cholesterol. Ponadto przyczyniają się do uszczelnienia naczyń włosowatych i zapobiegają nadmiernej krzepliwości krwi. Dlatego wierzba biała bywa wsparciem przy leczeniu miażdżycy.
  • Mniszek lekarski - chociaż mniszek lekarski kojarzony jest z rośliną obniżającą ciśnienie krwi, zmniejsza także poziom cholesterolu. Ponadto wykazuje działanie oczyszczające, pomagając uporać się z nadmiarem toksyn zgromadzonych w organizmie.
    Napary i soki obniżające cholesterol przyrządza się z liści, kwiatów oraz korzeni.
  • Miłorząb japoński - to roślina, która wykorzystywana jest w medycynie ludowej od tysięcy lat. Słynie ze swoich właściwości prozdrowotnych, wśród których wymienić można działanie obniżające poziom cholesterolu oraz wyrównujące ciśnienie krwi. Dzięki temu profilaktyczne przyjmowanie go w formie preparatów zmniejsza ryzyko udaru mózgu.
    Miłorząb japoński doskonale uzupełnia inne zioła na cholesterol, np. ziele karczocha zwyczajnego czy ostropest plamisty.
  • Lucerna siewna - roślina stanowi źródło saponin, które wykazują zdolność łączenia się z cząsteczkami cholesterolu. Przekłada się to na zmniejszone wchłanianie frakcji LDL w jelitach, dzięki czemu zostaje ona usunięta z organizmu.
    Właściwości obniżające cholesterol wykazuje proszek z nasion lucerny.
  • Kozieradka pospolita to roślina, której działanie prozdrowotne znane jest od wieków. Chociaż kojarzona jest przede wszystkim z leczeniem stanów zapalnych i obniżaniem poziomu cukru, wpływa na gospodarkę lipidową.
    Zmiażdżone nasiona kozieradki działają na wysoki cholesterol – skutecznie obniżają poziom frakcji LDL.

Zanim zaczniesz stosować zioła na cholesterol...

Zioła na obniżenie cholesterolu mogą być Twoją bronią w walce o zdrowie. Zanim jednak sięgniesz po mieszanki ziołowe lub preparaty zawierające pojedyncze rośliny, skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą. Musisz upewnić się, że nie istnieją żadne przeciwwskazania do ich przyjmowania.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl